7.9.2019

Kesäretki Länsi-Teiskoon

Elokuun ensimmäisenä päivänä lähdimme kesäretkelle Länsi-Teiskoon. Ensimmäinen vierailukohteemme oli Matti Järvenpään Rautapuisto. Rautapuisto on kansainvälisesti tunnustettu suomalaisen ITE-taiteen kokonaisteos.

Matti toivotti meidät tervetulleeksi kutsumalla meidät luonnon temppeliin Iivarin kuusen oksien suojaan.

Ennen varsinaista Rautapuistoa Matti esitteli meille kokoelmiaan ja hienoja teoksiaan.

Tämän teoksen Matti on omistanut Alma-mummon muistolle. Matin isä kaatui sodassa, ja mummo huolehti Matista äidin mentyä uudelleen naimisiin. Mummon letut olivat parhaita lettuja, mitä Matti koskaan on syönyt.

Matin pannuhuone oli jännittävä paikka. Tuulen puhaltaessa pannuhuoneesta kuuluu jännittävä kalina.

Rautapuisto ja Matin valmistama Järvenpään suvun vaakuna.

Maitotilojen muistolle. Ennen seudulla oli näin monta maitotilaa, mutta nyt jäljellä on vain yksi.
Paula katsoo luomutelevisiota, jonka katsomiseen Matti on hankkinut virallisen luvan.
Rautapuiston jälkeen nautimme lounaan Frantsilan Kehäkukassa ja tutustuimme Marianne Karhumaan Työtilaan. Mariannen mielenkiintoisen esittelyn jälkeen siirryimme Pölkkylään.


Pölkkylässä nautimme kahvit ja huvilan omistaja Heikki Björkbom kertoi meille huvilan tarinan. Hän kuuli kuvaamataidonopettajaltaan Paula Kiviseltä, että Rosenlewin omistama huvila Pispalassa on jäämässä rakennettavan rantatien alle. Heikki Björkbom osti nuorena miehenä Birger Federlyn ja Lars Sonkin arkkitehtitoimiston suunnitteleman huvilan itselleen ja siirsi sen Länsi-Teiskoon. Hän on kunnostanut huvilan omin käsin, purkanut alkuperäiset kaakeliuunit ja valmistanut puuttuvat kaakelit itse pienellä kaakelitehtaalla. Hän on hankkinut takaisin osan huvilan alkuperäisistä kalusteista ja sisustanut huvilan ajan hengen mukaisesti.

Talon isäntä kertoi yksityiskohtaisesti työstään huvilan entisen loiston palauttajana.


Kotimatkalla pysähdyimme Ylöjärven Suklaatilalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti