19.3.2019

Inspiraatiota kierrätysmateriaalien käyttöön koulutuksesta


Järjestimme 9.3. yhteistyössä Etelä-Hämeen tekstiiliopettajat ry:n kanssa koulutuspäivän liittyen kierrätystekstiilien käyttöön opetuksessa. Koulutus pidettiin Hämeenlinnassa Tuomelan koululla, jonka muutama vuosi sitten remontoitua käsityön ja kuvataiteen yhdistelmätilaa pääsimme samalla ihailemaan. Luennoitsijana toimi taiteilijanimellään Outi Les Pyy blogistaan tunnettu trashionista Outi Pyy.

Outi on työskennellyt kierrätysmuodin parissa pitkään, joten kokemusta aihepiiristä riittää. Hän on koulutukseltaan ompelija, ja hänen kierrätysideologian pohjalta suunnittelemiaan pukuja on nähty esimerkiksi presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla Linnan juhlissa (mm. 2012-2017 sekä 2018). Lisäksi hän on julkaissut kotiompelijoille suunnatun, kierrätysmuotiprojekteja esittelevän Trashion! - Tee itse huippumuotia -kirjan (2012).

Luennon aikana saimme kerrata kierrätys- ja uusiokäyttöteeman terminologiaa ja nollahukka-ajattelun filosofiaa sekä tutustua erilaisiin esimerkkiprojekteihin inspiraatiokuvien kautta. Inspiraatiokuvat löytyvät Outi Les Pyyn Pinterest-tililtä Teen sewing -nimisestä kokoelmasta. Aamuisen luennon jälkeen iltapäivä kului työpajan parissa. Pienissä ryhmissä suunnittelimme kierrätystekstiilejä hyödyntävät opetuskokonaisuudet, joita voimme kukin tahollamme hyödyntää opetuksessa keväällä tai ensi lukukautena.

Erään ryhmän muistiinpanoja luokan älypöydässä.
Opintokokonaisuudet suunniteltiin pienryhmissä.





Opetuskokonaisuudet on tarkoitus koota yhteen ja jakaa jäsenistön käyttöön. Suunnitteilla on myös kehittää tästä laajempi Tekstiilit ja kestävä tulevaisuus -projekti alueidemme kouluihin. Projektilla pyrittäisiin herättämään lasten ja nuorten kiinnostus tekstiilien ympäristövaikutuksia kohtaan ja lisäämään heidän tietoisuuttaan kulutuksen vaikutuksista ja kiertotalousajattelusta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti