16.10.2014

Stailin syyspäivillä Riihimäellä


Stailin eli Suomen taito- ja taideaineiden opettajajärjestöjen liiton syyspäiviä vietettiin 27. – 28.9.2014 Riihimäellä syksyisen aurinkoisessa säässä. Ajankohta sattui niin, että suuressa osassa Tampereen seudun kouluja tuo päivä oli työpäivä, eikä paikalla siten ollut Tampereelta montakaan opettajaa. Minä, kiertävä ja kaartava sijaisope, olin vapaa lähtemään ja niinpä sain sekä nauttia syyspäivien hulinasta Riihimäellä että päästä seuraamaan Tekstiiliopettajaliiton syyskokousta sunnuntaina Hyvinkäällä.


Syyspäivien lauantai-aamu alkoi luennolla

Syyspäivillä luennoivat mm. Markku Piri ja Anssi Tuulenmäki. Päivien osallistujat, taito- ja taideaineiden opettajat, ovat monimuotoinen joukko, mutta luennot olivat hyvin suunnattuja jokaisen omaan opettajuuteen sovellettaviksi. Yli-innovaatioaktivistiksi itseään tituleeraava Tuulenmäki Aalto-yliopistosta puhui toisin toimimisen puolesta, luovasta ajattelusta ja luovien ratkaisujen löytämisestä sekä luovuuden voimasta muuttaa maailmaa. Luento oli ainakin tämän tekstiiliopen ajatuksia ravisteleva ja suosittelen muitakin tutustumaan Tuulenmäkeen vaikkapa YouTubesta. Pitkän uran muotoilijana ja taiteilijana tehnyt Markku Piri kertoi intohimon ja luovuuden voimasta linkittäen ajatuksiaan oman uransa vaiheisiin. 


Laude-soitin, joka valmistettu teknisen ja tekstiilin yhteistyönä

Laude-soittimen kantopussukoita ja -nauhojaSyyspäivien suurin anti itselleni oli loistavasti järjestetyt työpajat. Tutustuin Laude-soitinrakennushankkeeseen ja oululaisten tekstiiliopettajien pitämään kierrätyskäsityöpajaan. Laude-hanke on eri oppiaineita muun muassa teknistä työtä, tekstiilityötä, musiikkia, kuvista integroiva soitinrakennusidea kouluun. Olin vakuuttunut ja ideasta hyvin innostunut, suosittelen tutustumaan. Kaikki materiaali taustaideologiasta työohjeisiin löytyy netistä osoitteesta http://laude.fi.

Vipinää "oululaisessa sirkuitissa"

”Oululaisessa sirkuitissa” tehtiin mm. kartonkipakkauksista lompakoita

Muovi- ja pyöränkumijätteestä koruja ja laukkuja

Muovipussisulatusta

"Oululainen sirkuitti" tarjosi näpertelyä ja käsin kosketeltavaa flow–tunnelmaa, kun eri puolelta Suomea saapuneet tekstiiliopet päästivät luovuutensa valloilleen. Lopputuloksena syntyi koruja, kukkaroita ja laukkuja.

Elämäni ensimmäiset syyspäivät olivat mielenkiintoinen ja innostava kokemus.

Nanna Huotari


Maritta Virtanen ja Tiina Hytti

Syyspäivien yhteydessä pidetyssä liittokokouksessa valittiin Tekstiiliopettajliitolle myös uusi puheejohtaja. Tiina Hytin tilalle astuu vuoden alusta Maritta Virtanen, joka on jo monta monituista vuotta toiminut aktiivisesti liiton hallituksessa, mm. varapuheenjohtajana. Maritta sai oikeastaan tuplapotin, sillä hänet valittiin myös vuoden tekstiiliopettajaksi. Yhdistyksemme onnittelee molempia sekä toivottaa heille hyvää ja menestyksekästä jatkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti